Akupunktur

Akupunktur som läkekonst finns avbildad på hällristningar i Kina från 2100-talet f.kr. Innan dagens metallnålar kom i bruk användes det som fanns; trästickor, taggar och andra spetsiga föremål för att beröra och ibland punktera huden. Även frön och metallkulor kan användas som stimulans och med hjälp av tejp och kulor kan effekten så förlängas även efter behandlingstillfället.  Akupunktur kan även ges i öronen, sk öronakupunktur. I örats yttre del finns ett helt mikrosystem i vilket man kan behandla hela kroppen. Bland annat har man utvecklat ett sofistikerat sätt att hjälpa människor ur missbruk, depressioner och ångest som kallas NADA. Det är ett kraftfullt verktyg att komma i kontakt med vårt inre.

Enligt det österländska synsättet på hälsa mår vi bra om kroppens energi, eller Qi, är balanserad och rör sig fritt i sin egen rytm. I detta tillstånd närs de vitala organen och kroppens självläkande kapacitet är optimal.  Vid sjukdom har balansen helt enkelt störts på olika sätt. Under en akupunkturbehandling, acus betyder nål och punctura punktera, stimuleras energierna för att återupprätta balansen i systemet. Mycket tunna, sterila nålar förs in just under hudens yta på utvalda punkter för att frigöra blockeringar och öka energicirkulationen i kroppen.

Qi är det kinesiska ordet för livskraft, vitalitet, motståndskraft eller helt enkelt energi. Den anses flöda genom kroppen i ett system av kanaler eller meridianer. Utmed varje kanal finns punkter där just denna energin är mest tillgänglig och det är just genom punkterna som akupunktören kommunicerar med systemet.  Varje meridian är förknippad med t ex en känsla, en smak, ett organ eller ett sinne. På så vis når den lilla nålen alla delar av oss, den fysiska, mentala, emotionella och själsliga. Den kan hjälpa oss släppa taget om gamla mönster och begränsande tankebanor, frigöra obearbetade känslor och återställa eller till och med förbättra hur vi upplever världen genom våra sinnen.

Det västerländska perspektivet säger bl.a att akupunktur frigör endorfiner, påverkar hormon-systemet, frisätter serotonin, släpper muskelspänningar och reglerar ämnesomsättningen.  Alla kroppens funktioner kan alltså beröras och på så vis nå djupt in i oss.

Vill du boka en akupunkturbehandling? Kontakta Filippa Freed!