Rabarbersuccé!

Tack alla ni som kom och förgyllde vår dag på Stora Torgets Rabarberfestival i lördags! Det var fantastiskt roligt att träffa er alla. Ett helt gäng prova-påbehandlingar fick vi ge er och många nya möten och goda samtal. Music of the Plants maskinen gick varm i solen, rabarber, tomatplanta och chili spelade för oss alla. Spännande diskussioner om elektromagnetism i växter och människor blev det vilket vi verkligen tycker om!

Rabarbersaften fick en strykande åtgång och många ville ha receptet eller köpa med sig en flaska. Många efterfrågade recept vilket är en utmaning för en receptlös Filippa men här ett ungefärligt så ni kan fortsätta njuta av rabarbern och dess medicinska effekter.

Grundrecept
1,5 kg rabarber, sköljda och skurna i 0,5 cm skivor
2 liter kokande vatten
Den sötning du gillar
Ev 30 gram citronsyra

Smaksättning

Version 1:
2 krukor färsk mynta
2 krukor citronmeliss
2 citroner i skivor (om du vill förlänga hållbarheten, ta också 30gr citronsyra annars gör som jag, ta en extra citron.)

Version 2:
6 kanelstänger (ungefär)
2 cm färsk ingefära riven (ungefär)

Varva rabarber och smaksättning i en stor kastrull. Häll över det kokande vattnet, lägg på ett tättslutande lock eller spänn över plastfolie och ställ sedan svalt och mörkt i 2-3 dagar. Sila av saften, häll tilllbaka i ren kastrull. Nu är det dags att söta saften och det är upp till dig hur mycket du vill ha. Värm saften försiktigt och rör i din sötning lite i taget, smaka av tills du är nöjd. Saften håller ca en vecka i kylen, säkert längre om du har honung i. Du får prova dig fram!

 

Varma sommarhälsningar från oss på Hälsans Hus i Mariefred!

 

Tomatplantan från Malmköpings Gourmetgrönt var fantastisk i sin variation! En synnerligen frisk och stark krabat.

Christine, vår massör bjuder på rabarbersaft med citron och mynta.

Chiliplantan hade en starkt ton – passar bra med dess personlighet, eller hur?

Lite matnyttig information om växternas olika medicinska egenskaper fanns att tillgå för den intresserade.

Valmöjligheterna är många hos oss på Hälsans Hus!

Rabarber med ingefära och kanel får en mer gulaktig ton.