Våren är här!

Vi kliver med stormsteg in i det som kallas Träelementet enligt kinesisk medicin. Vi går från vinterns nedåtgående kraft till vårens expansiva och uppåtgående energi -saven stiger, lammet reser sig direkt och maskrosen bryter genom asfalten. Frön och rötter har lagrat, förfinat och koncentrerat sin kraft under vintermånaderna och nu är det dags att växa! En ny början, en ny cykel, en ny chans att skapa nya frön för framtida överlevnad och spridning. Solens värme hjälper processen igång – värme som transformator.

Träelementet är den inre kraft som ansvarar för vår kreativitet, vår förmåga att kunna uttrycka oss själva och vår motivation och drivkraft, precis som en frisk, ung växt i naturen. Vår förmåga att drömma och visionera samt att lösa problem, se möjligheter och gå vår egen riktning. Som väntat hör ögonen och seendet till Träelementet och även våra senor och ligament som tillåter den fysiska manifestationen av vår rörlighet.

Denna kraft i rörelse är starkt växande och föränderlig och om vi på olika sätt blir hindrade – eller hindrar oss själva, är det mycket kraft som avstannar och det kan lätt skapa en känsla av explosivitet, att vi inte får plats och frustation, ilska och skrik kan lätt blir uttrycket istället för kreativt skapande. Ett tydligt exempel är också 3-åringens ilskeutbrott med tårar i ren oförståelse inför ett nej. Känslan som uttrycks i ett obalanserat träelement är alltså ilska.

Ett obalanserat Träelement kan var helt okontrollerat, explosivt ilsket eller frenetiskt skapande utan tanke på regeneration och närande, man försvinner utåt och förlorar kontakten med sig själv – följer helt med vinden. Träelementets mest kraftfulla tid är mellan 23-03, en tid då många konstnärer är som allra mest kreativa – men då berövar man också kroppen vila och regeneration. Träelementet kan också vara stelt och fixerat på bara en möjlighet, en lösning, allt måste vara på “rätt sätt” innan man går vidare. Det blir omöjligt att uppleva den regenererande kraften i vårens pånyttfödelse, man fastnar och kommer inte vidare.

Men i sin rena och balanserade form ger Trälementet oss en djup välvilja, en önskan att se bästa möjliga utveckling för alla och viljan att vara en kreativ och bidragande kraft i förverkligandet av detta. En Krigare för allas goda, en försvarare av det viktiga i livet och även en förmåga att se igenom dagens samhälles problematik och se nya lösningar. Träelementets kraft i rörelse ger näring till och driver våra mjukdelar, hjälper musklerna att spännas och slappna av, senor att behålla sin spänst men även vår vision om den värld vi vill leva i. Träelementet ger oss möjlighet att nå våra mål genom vision, strategiskt tänkande, rätt sätt att använda vår kraft och mod att gå dit vi bestämt. Har vi svårt att ta beslut så behöver Träelementet lite extra stöd.

Trä är också Vindens lek i de ljusgröna löven, en kraft som lätt påvekar Träelementet negativt, t ex genom att skapa stelhet i muskler som i sin tur hindrar det fria flöde som Träelementet eftersöker. Huvudvärk eller nackspärr som kommer efter att ha varit ute i “vårvindar friska” eller suttit i drag hör elementet till.

Vilka organ finns i Träelementet?
De organ som hör till Träelementet är Levern och Gallblåsan och deras främsta uppgifter enligt kinesisk medicin är fritt flöde, att lagra, frisätta och distribuera blodet och bryta stagnation och reglera ojämnhet i känsloliv, i den fysiska kroppen och i tanken.

Hur när man sitt Träelement?
Du kan nära ditt Träelement genom att uttrycka dig kreativt, äta gröna blad som nässlor, maskrosor eller spenat. De renar och ger näring till blodet, stimulerar gallproduktion och gör träelementet starkt och harmoniskt. Du kan även välja broccoli,grönkål, fänkål, selleri eller mynta. Syrliga saker som vinäger, picklade och inlagda grönsaker, citrusfrukter är också speciellt bra för Träelementets organ.

Träelementet gillar rörelse!! Det älskar att sträcka ut sig efter vinterns stillhet, precis som på morgonen när vi vaknar. Träelementet gillar inte “fuzz” i bindväven utan elasticitet och rätt fuktbalans. Rör på kroppen, sträck ut speciellt utsidorna av kroppen och låren men också insidan av benen samt låt nacken sträcka sig i olika riktningar -se dig omkring! Vad för spännande saker finns omkring dig som kan locka fram din nyfikenhet och inspirerar din kreativitet?

May the Green Force be with you!

P.S. Vet du vad som också hör till Träelemetet? Jo, den där underbara nageln som du kan klia dig i huvudet med när du försöker lösa ett problem eller när du ska försöka förstå hur den kinesiska medicinen fungerar!  🤔Naglarnas tillstånd är ett tecken på elementets hälsa.